EN  FI
Följ:
0600-1-1616 Telefontjänst mån–sön 9–21 (1,78 € / min. + lsa)

MinTiketti

Gör uppköp snabbare, få information om evenemang du gillar och se din orderhistorik

Logga in eller Registrera eller Glömt lösenordet?

OBS:
Du använder tydligen Safari och privat browser Tyvärr fungerar inte vår sida korrekt med privat browser. Vänligen avlägsna bruket av privat webbläsning eller använd en annan browser.

 

Tiketti Galleria


SAMPSA SARPARANTAS MÅLNINGAR I TIKETTI GALLERIA


Fredagen den 20.4. startar Sampsa Sarparantas utställning Ympäröivä todellisuus i Tiketti Galleria. Sarparanta valdes år 2004 till Taidekeskus Salmelas unga konstnär och är känd för sin över 20 år långa karriär som singer-songwriter i punkgruppen No Shame. Sarparanta har titulerats bland annat som Edelfedts arvinge med punk-attityd (HS, maj 2014). Detta är Sarparanta andra utställning i Tiketti Galleria. Första utställningen Kerran olimme kauniita / Once we were beautiful ställdes ut i september 2015.

I samband med No Shames splittring hösten 2016 föddes idén, att man kunde turnera landet runt även med tavlor. Med på konstturnén valdes med avsikt flera platser, där Sarparantas tavlor inte ännu skådats. År 2017 hölls sex utställningar, varav en ända i Berlin, detta år utlovas ytterligare sex utställningar, och turnén fortsätter ännu på 2019-årets sida.

I tavlorna fortsätter som ett bekant tema skildrandet av människan som individ i denna tiden av digitalisering, eviga nedskärningar, global kapitalism, sociala medier och galna kungar. Människan försvinner alltför lätt in i allt detta oljud och ändlösa pip. Även någon som står en nära.

I sina färskaste arbeten strävar Sarparanta till att föra fram även något från motsatsen till allt detta: friheten, om än bara tillfällig frihet eller illusionen av frihet, samt känslan av självrespekt, ny början och möjligheten till en annorlunda tillvaro. Världen är oändligt ful, men även oändligt vacker.

Sampsa Sarparanta (född 1973) har under sin 20-åriga konstnärskarriär hållit tiotals privatutställningar och deltagit i ett flertal samutställningar i Finland och utomlands. Hans verk finns bland annat i Kiasmas, Åbo stads och Salo konstmuseums kollektioner. Sarparantas målningar är direkta och ofta politiskt ställningstagande och provokativa. Motiven har varit så väl svältande i Sudan som avskedade arbetstagare från Åbo godisfabrik, men likaväl personporträtt som vardagliga glimtar från konstnärens omgivning.

Sarparanta har studerat vid bildkonstakademien. Han bor och arbetar i sin ateljé i Bjärnå. Som bäst jobbar Sarparanta med sitt första soloalbum.


Tiketti Galleria öppnade sina dörrar år 2015 och har som mål att hämta en smula av klubblik atmosfär till konstfältet och kuraterar i sin tur konsten ett steg närmare musikentusiaster. Detta experimentella konstutrymme finns på Urho Kekkonsens gata i Helsingfors och presenterar konstnärer, i vilkas arbete både musiken och den visuella konsten lever sida vid sida och blandas i en harmoni.

Nätbutik

 

 

ÖPPET: MÅN–FRE 11–19 • LÖR 12-18
Urho Kekkonens gata 4-6, Helsingfors • galleria@tiketti.fi