EN  FI
Följ:
0600-1-1616 Telefontjänst mån–sön 9–21 (1,78 € / min. + lsa)

MinTiketti

Gör uppköp snabbare, få information om evenemang du gillar och se din orderhistorik

Logga in eller Registrera eller Glömt lösenordet?

OBS:
Du använder tydligen Safari och privat browser Tyvärr fungerar inte vår sida korrekt med privat browser. Vänligen avlägsna bruket av privat webbläsning eller använd en annan browser.

 

Tiketti Galleria


MARKKU VALTONENS UTSTÄLLNING SEKALAISTA SAKKIA I TIKETTI GALLERIA


Fredagen den 15 juni startar utställningen Sekalaista sakkia, som består av Markku Valtonens humoristiskt seriösa och ställningstagande skulpturer samt målningar. Valtonen är självlärd konstnär, som sedan barn varit intresserad av täljning och serietecknande.

Markku Valtonen är en rockmusiker från Helsingfors, som med åren mer och mer förflyttats över till bildkonsten, efter allvarsam täljning under ett par längre turnéer. Valtonen är speciellt känd som gitarrist och låtskrivare i gruppen Kelpo Pojat, som grundades 1985. Gruppens tillsvidare sista spelning var på Tavastia-klubben våren 2015.

Valtonens material är trä, som han arbetat med sedan 1990-talet. De senaste verken är terrakotta-skulpturer av trä eller med lerbeläggning samt oljemålningar. Huvudparten av verken är ändå täljd eller målad trä.

I Markku Valtonens arbeten glimtar ofta en lurig humor, som inte lämnar åskådaren kall. Valtonens nyare verk behandlar för honom personliga ämnen. Man kan se misär och fattigdom i verken, eftersom dessa faktorer är bekanta för Valtonen genom erfarenheter hans näromgivning gått genom. Valtonen berättar hur det gjorts till en utmaning för dem att ens överleva vardagen.

Markku Valtonens verk har ställts ut i museet Gustaf i Mänttä, sedan museet grundades. Träskulpturer föreställande fabrikens arbetare som berättar sina egna historier, var en del av museets första basutställningar. Skulpturerna fick en ny plats i museet efter att utställningen togs ner.

Tiketti Galleria öppnade sina dörrar år 2015 och har som mål att hämta en smula av klubblik atmosfär till konstfältet och kuraterar i sin tur konsten ett steg närmare musikentusiaster. Detta experimentella konstutrymme finns på Urho Kekkonsens gata i Helsingfors och presenterar konstnärer, i vilkas arbete både musiken och den visuella konsten lever sida vid sida och blandas i en harmoni.

Nätbutik


ÖPPET: MÅN–FRE 11–19 • LÖR 12-18
Urho Kekkonens gata 4-6, Helsingfors • galleria@tiketti.fi