EN  FI
0600-1-1616 Telefontjänst mån–lör 9–21, sön 11-19 (1,78 € / min. + lsa)
Köp dina officiella biljetter till konserter, festivaler, sportevenemang, teater och live stream från Tiketti.
OBS:
Internet Explorer 11 och äldre versioner är inte längre stödda. Uppdatera din browser till en nyare version eller använd en annan browser.

Fr 4.11. - On 14.12.2022  /  Teaterhuset Universum  /  Helsingfors

Det bedrägliga ljuset – och glömskans epidemi

Det bedrägliga ljuset – och glömskans epidemi Biljetter

Liisa Pentti +Co:s och Sirius Teaterns samproduktion Det Bedrägliga Ljuset – och Glömskans Epidemi får sin urpremiär på Teaterhuset Universum 4.11.

Verkets utgångspunkter är professor i konsthistoria Jonathan Crarys bok 24/7 (2013) samt Pina Bauschs klassiska koreografier 1980 – ein Stück von Pina Bausch (1980) och Walzer (1982). Med dessa som fotfäste stiger Det Bedrägliga Ljuset fram som en “fantomteater”: den baserar sig vagt på redan existerande konstformer och -ideologier, sådant som funnits sedan länge. Verket både projicerar det förflutna och skapar nytt baserat på detta. Verkets genre är experimentell dansteater.

Föreställningens ursprungliga idé baserar sig på tanken som Crary presenterar i sin bok 24/7:

“Med en 24/7 värld menar jag en värld som slutat vara magisk på grund av dess utplånande av skuggorna, skymningen och alternativa temporaliteter. En sådan värld är identisk med sig själv: den har ett väldigt svagt förflutet och är i princip utan vålnader. Denna homogena nutid är ett resultat av det bedrägliga ljuset, som sträcker sig överallt och på så sätt tömmer världen på alla mysterier och allting okänt. 24/7 världen identifierar likvärdigheten mellan allt det direkt tillgängliga eller användbara och det som existerar.”

Enligt Crayr lever vi i en teknologi-integrerad visuell verklighet som från alla håll översvämmas av “upplysning”. Denna verklighet möjliggörs av teknologin och datautbytet i en fiberoptisk kabel. I en sådan varm, belyst och nattlös värld finns det inget utrymme för skymning eller händelser som skyddas av mörker.

KOREOGRAF OCH REGISSÖR: Liisa Pentti
PÅ SCEN: Wilhelm Grotenfelt, Paul Holländer, Suvi Kemppainen, Meeri Lempiäinen, Marlon Moilanen, Corinne Mustonen, Paul Olin, Pinja Poropudas, Kardo Shiwan
LJUDDESIGN: Jouni Tauriainen
LJUSDESIGN: Ina Niemelä
SCENOGRAFI: Fabian Nyberg
KOSTYM: Siru Kosonen
DRAMATURG: Titta Halinen

Liisa Pentti +Co | Sirius Teatern

Efter föreställningen den 7.12 får publiken träffa föreställningens konstnärer i vår konstnärsträff.

universum.fi


Platserna är onumrerade sittplatser.
Dörrarna till teatern öppnar 1 timme innan föreställningen.
I föreställningen används blinkade ljus.

***

Föreställningen 23.11.2022 har ställts in. Du kan ändra din biljett till en annan föreställning genom att kontakta teatern på liput@universum.fi. Du kan också returnera din biljett senast 30.11.2022 genom att fylla i formuläret på www.tiketti.fi/returnerabiljetter.