EN  FI  SV
0600-1-1616 Puhelinpalvelu ma–la 9–21, su 11-19 (1,78 € / min. + pvm)
Osta viralliset liput ja lahjakortit keikoille, festivaaleille, urheiluun, teatteriin, live streameihin ja muihin tapahtumiin Tiketin verkkokaupasta.
VAROITUS:
Internet Explorer 11 ja sitä vanhemmat versiot eivät ole enää tuettuja. Päivitä selaimesi uudempaa versioon tai käytä jotain toista selainta.

To 4.4.2024  /  Helsingin yliopiston Porthania  /  Helsinki

Long Playn iltakoulu: Tutkivan journalismin ABC

Long Playn iltakoulu: Tutkivan journalismin ABC Liput

Long Playn Iltakoulu: Tutkivan journalismin ABC

Kevään toinen Iltakoulu keskittyy tutkivaan journalismiin. Koulutuksessa Suomen parhaat tutkivat toimittajat Jarno Liski, Hanna Nikkanen ja Paavo Teittinen kertovat vinkkinsä onnistuneen tutkivan jutun tekoon. Koulutuksessa opitaan perusteet tietopyyntöjen tekemisestä ja julkisuuslaista, parhaat tekniikat vaikeassa tilanteessa olevien haastateltavien kohtaamiseen sekä valotetaan, mitä tutkivan jutun kirjoittamisessa on otettava huomioon. Illan aikana käydään läpi konkreettisten esimerkkien kautta, mitkä tutkivat tekniikat ovat tärkeimpiä erilaisten projektien kohdalla: poliitikkojen ja viranomaisten toimien tarkastelun, yritysten nettonollalupausten tutkimisen ja ihmiskauppaan liittyvien kysymysten käsittelyn. Koulutus sopii kaikille tutkivan journalismin tekniikoista ja periaatteista kiinnostuneille: toimittajille, viestinnän ammattilaisille, tutkijoille ja kirjailijoille.

Jarno Liski on Iltalehden palkittu monimediatoimittaja, joka on juttuprosesseissaan keskittynyt erityisesti viranomaisten toiminnan tarkasteluun. Puheenvuorossaan hän valottaa, mitä jokaisen toimittajan tulee tietää julkisuuslaista ja antaa parhaat vinkkinsä tietopyyntöjen tekoon. Liski myös kertoo, miten edetä tietojen saamisen jälkeen. Kuinka toimia viranomaislähteiden kanssa, jotka pelkäävät paljastumista? Miten saada tiedot, joita viranomainen kieltäytyy antamasta vaikka niihin olisi lain mukaan oikeus? Liski kertoo myös, mitä tutkivalla journalismilla voidaan selvittää ja miksi sillä on väliä.

Hanna Nikkanen on palkittu toimittaja ja tietokirjailija, Long Playn ympäristötoimituksen vetäjä sekä perustajajäsen. Puheenvuorossaan hän kertoo, millaisia ovat tutkivat ympäristöjutut, ja millaisia lähteitä ja työvälineitä tutkivat ympäristötoimittajat käyttävät. Nikkanen esittelee erilaisia päivänpolttavia juttuprosesseja, jotka ovat tutkineet esimerkiksi yritysten kyseenalaisia ympäristölupauksia. Puheenvuorossa syvennytään erityisesti avoimen karttadatan käyttöön tutkivassa journalismissa. Lisäksi Nikkanen kertoo vinkkinsä siihen, mitä kirjoittaessa on otettava huomioon, kun käsittelee tietoja, joita joku ei missään nimessä haluaisi julki.

Paavo Teittinen on Helsingin Sanomien toimittaja, joka on saanut lukuisia palkintoja tutkivista jutuistaan. Hän kertoo puheenvuorossaan, miten kohdata vaikeassa tilanteessa olevia ja traumatisoituneita haastateltavia - esimerkiksi ihmiskaupan ja seksuaalirikosten uhreja. Lukuisten esimerkkien kautta hän valottaa, miten on päässyt käsiksi aiheisiinsa ja kuinka lähteet vaativiin projekteihin ovat löytyneet. Teittinen kertoo myös, miten navigoida erilaisten intressien ristiaallokossa. Millä tavalla pää pidetään kylmänä tilanteessa, jossa voi mahdollisesti joutua oikeuteen juttuprosessin seurauksena? Entä kuinka suojella lähteitä, joita pelottaa?


Ikäraja: Ikärajaton
Aika: klo 16:30

Iltakoulut järjestetään Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksessa (Porthania 2:ssä, Yliopistonkatu 3, 00100 Helsinki) klo 16.30–19.30. Tapahtumaan voi osallistua vain paikan päällä.

Oikeus alennettuun lippuun todistettava tarvittaessa ovella.

***

Esteettömyys:
Avustaja pääsee tapahtumaan ilmaiseksi avustettavan kanssa samalla lipulla: kyllä
Tapahtumaan on esteetön pääsy pyörätuolilla: kyllä
Tapahtumapaikalla on esteetön WC: kyllä

Myynti loppuu 4.4.2024 16:30.
Helsingin yliopiston Porthania
Yliopistonkatu 3, 00100, Helsinki