VAROITUS:
Internet Explorer 11 ja sitä vanhemmat versiot eivät ole enää tuettuja. Päivitä selaimesi uudempaa versioon tai käytä jotain toista selainta.
0600-1-1616 Puhelinpalvelu ma–la 9–21, su 11-19 (1,78 € / min. + pvm)
28.9.2023 Suolahtisalissa kuullaan kaksi konserttikanteleelle sävellettyä kantaesitystä. Toinen on itävaltalaisen Mathias Schmidhammerin käsialaa ja toinen Karstulan pelimannisuvusta ponnistaneen Niilo Oikarin. Globaali ja paikallinen, suomalainen ja kansainvälinen kohtaavat toisiaan. Teosten kantaesittäjät Maria Ojanperä ja Olga Kolari ovat valinneet konserttiin monipuolisen ohjelman, jonka keskipisteessä on klassinen musiikki kanteleelle.
Kantele on nuori ja lupaava taidemusiikin soitin, joka elää hyvin mielenkiintoista vaihetta: niin soittimet kuin sen ohjelmisto kehittyvät yhä. Olga Kolarin tämän vuoden tammikuussa valmistunut Lovikka-kantele on hyvä esimerkki soittimien kehitystyön tuloksista. Soittotekniikat monipuolistuvat ja uutta musiikkia syntyy kanteleelle koko ajan lisää, harmillisesti vain monesti ”piilossa” suuremmalta yleisöltä. Monien kanteleensoittajan tavoin, Maria ja Olga kokevat
missiokseen tehdä tätä kehitystä tunnetummaksi ja näkyvämmäksi, myös Äänekosken kokoisissa kaupungeissa.
Kanteleen historian vuosituhansien hämäriin tässä konsertissa ei mennä eikä vaakata vanhaa Väinämöistä kuulla. Marian ja Olgan tarkoitus oli rajata ohjelmaa siihen aikaan, jolloin konserttikantele nykymuodossa on ollut olemassa eli 1920-luvusta lähtien. Fokus on vahvasti nykyisyydessä, joten ohjelmassa kuullaan aikamme säveltäjien, mm. Markus Fageruddin ja Kai Niemisen teoksia. Tärkeässä roolissa on myös 1970-1980-luvun kanteleen uudistaja Martti Pokela
ja Hannu Syrjälahti. Heidän musiikista muodostuu kantelistien ohjelmiston perusta opinnoissa, tutkinnoissa ja kilpailuissa, kantelekirjallisuuden omat klassikot.
Kantelesävellysten lisäksi konsertti tuo mielenkiintoisen kirjon kanteleelle sovitettua musiikkia, niin Sibeliusta kuin Piazzolaa. Sooloesitysten lisäksi yleisö pääsee nauttimaan kanteleduon täyteläisestä ja ilmaisurikkaasta soinnista. Kantele pääsee myös vuoropuheluun sähkökitaran ja syntettisaattorien kanssa. Arto Vidgrenin ideoima Glassification viittaa, kuten nimestä on helppoa päätellä, Philip Glassiin ja pieniin minimalistisiin aihioihin, joista sähkökitaran, elektroniikan ja kanteleen yhteinen improvisaatio saa alkunsa.
Maria Ojanperä on musiikin maisteri ja musiikkipedagogi, joka opettaa kanteletta kanteleensoittoa Äänekoskella, Saarijärvellä ja Jyväskylässä ja on kirjoittanut gradun kanteleeseen liittyvistä sukupuolittuneista mielikuvista. Olga Kolari on multi-instrumentalisti, ja firmansa 10. juhlavuotta viettävä yrittäjä. Vierailevina muusikkoina Glassification-improvisaatioon osallistuvat Henry Kolari ja Arto Vidgren. Myös säveltäjä Mathias Schmidhammer saapuu Itävallatsta seuraamaan teoksensa ensi-ilta. Tervetuloa sukeltamaan globaalin ja modernin kanteleen maailmaan.
www.aanekoski.fi/tapahtumakalenteri
Liput ovelta 20 €, mikäli jäljellä.
Paikat ovat numeroimattomia istumapaikkoja.