EN  SV
0600-1-1616 Puhelinpalvelu ma–la 9–21, su 11-19 (1,78 € / min. + pvm)
Osta viralliset liput ja lahjakortit keikoille, festivaaleille, urheiluun, teatteriin, live streameihin ja muihin tapahtumiin Tiketin verkkokaupasta.
VAROITUS:
Internet Explorer 11 ja sitä vanhemmat versiot eivät ole enää tuettuja. Päivitä selaimesi uudempaa versioon tai käytä jotain toista selainta.

Pe 12. - La 13.5.2023  /  Bio Rex  /  Helsinki

Helsinki Lit 2023

Helsinki Lit 2023 Liput

Bio Rexissä 12.-13 toukokuuta järjestettävän Helsinki Lit -käännöskirjallisuusfestivaalin koko ohjelma ja aikataulu on nyt julkaistu. Suurimpina tähtinä tänä vuonna nähdään tuoreen Nobel-voittaja Annie Ernaux’n lisäksi muun muassa toinen ajankohtainen ranskalaissensaatio, Édouard Louis.

Helsinki Litin ohjelma on tänä vuonna – jos mahdollista – kovatasoisempi kuin koskaan. Nobel-voittaja Annie Ernaux’n ja kirjallisuuden seuratuimpiin ja rakastetuimpiin uuden polven ääniin kuuluvan Édouard Louis’n lisäksi mukana ovat ruotsalaiset August-voittajat Patrik Svensson ja Ia Genberg sekä sarjakuvataiteilija ja podcast-suosikki Liv Strömquist ja tukholmalaisia jengejä tutkinut toimittaja Diamant Salihu.

Mukana ovat myös brittiläisen nykykirjallisuuden tärkeimpiin nimiin kuuluva Tessa Hadley, kriitikoiden ja lukijoiden ylistämä islantilainen Fríða Ísberg ja yhdysvaltalainen trans-kirjallisuuden voimahahmo Torrey Peters, antiqualais-amerikkalainen pitkän linjan kertoja Jamaica Kincaid sekä ranskalais-korealainen maailmanmenestykseen noussut esikoiskirjailija Elisa Shua Dusapin. Aiemmin uutisoitu unkarilaisen László Krasznahorkain vierailu Helsinki Litissä ei valitettavasti tällä kertaa toteudu.

Ulkomaiset vieraat kohtaavat Bio Rexin lavalla kotimaisia kirjailijoita ja kulttuurivaikuttajia: Annie Ernaux’n kanssa keskustelee rakastettu kirjailija ja kuvataiteilija, Ranskassa jo vuosia asunut Hannu Väisänen. Édouard Louis’n tapaa yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä kirjailijoista, vuonna 2019 Finlandia-palkinnon teoksellaan Bolla voittanut Pajtim Statovci. Opetusministeri Li Andersson keskustelee raikkaan ja railakkaan sarjakuvakertojan Liv Strömquistin kanssa. Fríða Ísberg saa vastaparikseen toimittajan, Long Play -verkkomedian toimituspäällikön Anu Silfverbergin. Transkirjallisuuden merkkiteokseksi nousseen Detransition, Baby -kirjan kirjoittanut Torrey Peters kohtaa Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja, toimittaja Ville Blåfieldin. Mediavaikuttaja ja kirjailija Koko Hubara sukeltaa Jamaica Kincaidin kirjalliseen maailmaan. Diamant Salihua haastattelee Helsingin Sanomien toimittaja Sonia Zaki. Patrik Svensson ja kirjailija Katariina Vuori puhuvat molempien intohimosta, merestä, Svenssonin uuden Meren kutsu -teoksen innoittamina. Helsinki Litin ohjelmajohtaja, kirjailija Philip Teir keskustelee Tessa Hadleyn kanssa. Ia Genberg kohtaa myös syvistä naishahmoistaan tunnetun kirjailija Katja Kallion. Elisa Shua Dusabin ja kirjailija Selja Ahavamatkaavat Dusapinin kirjan kautta talviseen Sokchoon.

Helsinki Lit -festivaalin juontaa viime vuoden tapaan näyttelijä Alma Pöysti.

Lauantaina 13. toukokuuta festivaalin ohjelman aluksi jaetaan myös perinteinen Jarl Hellemann -käännöskirjapalkinto, joka myönnetään vuosittain korkeatasoisen kaunokirjallisen teoksen laadukkaasta suomennoksesta.

Tänä vuonna Helsinki Litissä mukana olevat kustantajat ovat Tammi, WSOY, Kosmos, Johnny Kniga, Gummerus, Otava, Sammakko, Like Kustannus ja S & S.

Helsinki Litin tukijat ja yhteistyökumppanit 2023 ovat Helsingin kaupunki, Konstsamfundet, Svenska Kulturfonden ja Taike. Lista täydentyy tapahtumaan mennessä.

helsinki-lit.fi/fi


Ikäraja: Ikärajaton