EN  SV
0600-1-1616 Puhelinpalvelu ma–la 9–21, su 11-19 (1,78 € / min. + pvm)
Osta viralliset liput ja lahjakortit keikoille, festivaaleille, urheiluun, teatteriin, live streameihin ja muihin tapahtumiin Tiketin verkkokaupasta.
VAROITUS:
Internet Explorer 11 ja sitä vanhemmat versiot eivät ole enää tuettuja. Päivitä selaimesi uudempaa versioon tai käytä jotain toista selainta.

La 19. - Su 20.11.2022  /  Kiasma-teatteri  /  Helsinki

Baltic Circle // Biret & Gáddjá Haarla Pieski: Starting from Staring – Čalmmiid Čađa

Baltic Circle // Biret & Gáddjá Haarla Pieski: Starting from Staring – Čalmmiid Čađa Liput

Biret & Gáddjá Haarla Pieski: Starting from Staring – Čalmmiid Čađa

Tässä paikassa, tässä olotilassa, näiden ihmisten kanssa, tänään, nyt: "čalbmat" tarkoittaa “alkaa nähdä”.Tämä matka alkaa tuijottamisesta, katsomisesta, pelkästään katsomisesta. Sitten näkemisestä ilman ennakkokäsityksiä, odotuksia tai selityksiä, sitten tämän paikan ja toistemme tapaamisesta. Se alkaa antamalla kuuluvuuden riittää. Antamalla sen kulkea läpi. Läpi silmien, suolistoon, kehoon.

Alku ilman puhetta. Kaksikko aloittaa hajottamalla sanat erilleen. Sanat, joihin ei voi luottaa, sanat, jotka yleensä ovat vain jotakin mustaa valkoisella; sopimus, joka jo alkuunsa on revitty rikki.

Lähtö.

Laskeudutaan jonnekin muualle, aloitetaan kaikki alusta, mutta palaa menneisyydestä mukana kantaen. Sitten jäljet piilotetaan, eletään pehmeässä taistelussa, ilman sopimusta. Vaelletaan ympäri ja ympäriinsä, ylhäältä alas, ylösalaisin, ulkona ja sisällä.

Sitten taas lähtö, kuljetaan eteenpäin, laskeudutaan.

Suomen Benelux-instituutin, Beursschouwburgin, Saamelaisneuvoston, SSN - Suomen saamelaisnuoret ry:n ja Riddu Riđđu Festivaalin tuella.

Biret Haarla Pieski ja Gáddjá Haarla Pieski ovat sekä tanssijoita että esiintyjiä, jotka tulevat Utsjoelta, Suomen puolelta Saamenmaata. He valmistuivat Suomen Kansallisoopperan balettikoulusta vuonna 2019. Heinäkuussa 2022 he saivat tanssin kandidaatin tutkinnon P.A.R.T.S:ssä (Performing Arts Research and Training Studios) Brysselissä. Äskettäin Biret ja Gáddjá Haarla Pieski ensiesittivät uuden teoksensa Starting from Staring Beursschouwburgissa Brysselissä Art & Land - EU Sámi -viikon 2022 puitteissa. He ovat tehneet useita yhteistyötahoja yhdessä, esimerkiksi teatteriohjaaja Pauliina Feodoroffin kanssa esityksessä nimeltä Matriarchy, joka sai ensi-iltansa Sámi paviljongissa (Venetsian biennaali 2022), kuvataiteilija Outi Pieskin kanssa videoinstallaatiossa Guhte Gullá / Here to Hear (Helsinki biennaali 2021) ja kuvataiteilija Marja Helanderin kanssa palkitussa lyhytelokuvassa Eatnanvuloš Lottit / Birds in the Earth (Sundance Film Festival 2018). Riddu Riđđu -festivaali valitsi heidät Vuoden nuoriksi taiteilijoiksi 2021.

Työryhmä:

konsepti ja esitys: Biret Haarla Pieski, Gáddjá Haarla Pieski | dramaturginen apu: Antoine Dupuy-Larbre | ääni: Nicholas Francett | laulu: Katarina Barruk | laulun äänitys ja miksaus: Arnljot Nordvik | valosuunnittelu: Meri Ekola |


Esitys on myös osa Kiasman Kompassissa pohjoinen -näyttelyn esitysohjelmistoa.


Ikäraja: Ikärajaton

Esityskielet: Ei kieltä
Kesto: 60 min

Esteettömyystiedot:

Henkilökohtainen avustaja pääsee näytökseen maksutta, kun avustettavalla on lippu näytökseen. Ilmoitathan pyörätuolipaikan tarpeesta tai avustajasta lipunoston yhteydessä, puh.+358 94542 1333(Q-teatteri, ti–pe klo 11–15) tai sähköpostitse: q-teatteri@q-teatteri.fi. Kiasman tilat ovat esteettömät: lisätietoja saavutettavuudesta https://kiasma.fi/liput-aukiolo-ja-saapuminen/.

--

Ostamalla lippuusi Ennallista eurolla lisäosan voit tukea Baltic Circlen nimikkokohteen Oravasuon ennallistamista ja ilmastonmuutoksen vaikutusten torjuntatyötä. Lahjoitusten tuotot ohjataan Osuuskunta Lumimuutokselle luonnonsuojelu- ja ennallistamistyöhön (Rahankeräyslupa RA/2020/1201).

19. kansainvälinen Baltic Circle -teatterifestivaali Helsingissä 18.–26.11.2022.

Kiasma-teatteri
Mannerheiminaukio 2, 00100, Helsinki